Raspberry Pi 4 Мини Компютър за IoT и Deep Learning | Web Monitor

Web Monitor

Блог за B2B, IoT, Raspberry Pi, Magento, Wordpress

Web Monitor header image 2

Raspberry Pi 4 Мини Компютър за IoT и Deep Learning

юли 1st, 2019 · 1 Коментар

Raspberry-Pi-4
Raspberry-Pi-4

Най-новия модел мини компютър  Raspberry Pi 4 е наличен от 24 юни 2019. Той преставлява подобрена версия на популярния 3 model B. Процесорът е четириядрен Cortex-A72 с 64-битов чипсет BCM2711, и работи с тактова честота 1,5 GHz.  Увеличението в производителността е почти 275%. Захранва се с напрежение 5V (USB Type-C) и разполага със следните интерфейси:– 2 х HDMI, TV/Audio OUT, Gigabit LAN, dual band Wi-Fi, Bluetooth 5, micro SD, по два USB 3.0 и USB 2.0 порта, 40 GPIO порта, I2C, SPI, UART, I2S.

Памет

Системната памет е LPDDR4, а а възпроизвеждане на видео става в резолюция 4K/60 fps. Цените за Raspberry Pi 4 са 35 долара за версия с 1GB RAM, 45 usd за  2GB и  55 еusd за  4GB RAM.

Популярния мини компютър се интегрира основно в   проекти (интернет на нещата)  базирайки се на програмни езици Python , Micro Python. Увеличената му изчислителна мощност  позволява машинно обучение  и инсталиране на Anaconda и TensorFlow. Ниската цена, отворения код, наличието на литература и многобройни проекти правят Rasp Pi привлекателен за интеграция в разнообразни проекти от типа направи си сам (DIY). Професионалните разработчици на Python също дават отлични оценки на мини компютъра.

Заключение

Raspberry Pi 4 може успешно да се използува като уеб сървър и MQTT сервър. MQTT осигурява безпроблемна комуникация с ESP8266, ESP32, ESP12 както и обмяна на данни изплозвайки LoRaWAN. Способността да се интегрират многобройни протоколи и сървъри на Pi 4 го прави изключително атрактивен. Наличието на 40 GPIO pins позволява интеграция с чипове и сензори. Поддържат се ISP, I2C, I2S и UART.

Инсталирането на ОС Raspbian ( Debian 10 ) посредством Micro SD е изключително бъзрзо и удобно а имиджите са безплатни. Самата инсталация е опростена а библиотелите се обновяват ежедневно. Наличието на Python позволява интеграция на разнообразни неврони самоубучаващи се мрежи и взаимодействие с датчици и сензори непрекъсното захранващи се с данни от околната среда или производствения процес.

Източник: Raspberry Video : YouTube

Категория: B2B · IoT

1 отговор досега ↓

Оставете коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Comments