Web 2.0 Blog

Web 2.0 Блог за Magento, маркетинг план, бизнес план, уеб 2.0 стратегия и брандинг

Web 2.0 Blog header image 2

B2B MarketPlace Агрегатор за Електронна Търговия.

юни 25th, 2012 · 1 Коментар

Web 2.0 промени и електронната търговия. Днес да имаш електронен магазин не е достатъчно .Електронния магазин трябва да е интегриран към социалните медии, да има връзка към други популярни сайтове посредством уеб услуги или Open API,  да има RSS емисии, да поддържа различни видове артикули ( обикновени, конфигурирани, бъндели, виртуални, съставни) да поддържа множество ценови листи, да позволява , B2C, B2E, C2C, B2G, G2B модели, да има модулни теми и разширения позволяващи подобряване на функционалността на сайта.

Още по интересна е възможността за интегриране на повече от един доставчик в електронния магазин и насочване на поръчките за изпълнение от доставчиците. Подобен тип електронни магазини се превръщат в агрегатори на стоки от много доставчици и са наричани сайтове.

Използвайки  подобни модели за електронна търговия се  разширява силно избора на клиента, намаляват се разходите за оборотни капитали и се интегрират много доставчици изграждащи дългата опашка  описана от Крис Андерсън.  С модела си  Amazon Marketplace прави  32.2% от всичките си годишни продажби в размер на над 30.4 милиарда долара за 2011.

Модела набира скорост и в света на реалните стоки.  Интеграцията на повече доставчици на едно място не е лесна задача, защото ако си направите поръчка от подобен сайт и само един доставчик не достави на време или има проблем със складовите наличности създава напрежение при клиента. Често проблемите се решават с помоща на друг модел при които част от наличностите се съхраняват в склада на собственика на агрегатора. Грижа за наличностите имат доставчиците. Amazon създаде  подобна програма наречена  Advantage при която доставчика поддържа наличност в складовата на Amazon.  Подобни  оффлайн агрегатори на стоки са Метро България.  MarketPalce електронните магазини изискват собственика да има перфектен междинен слой (Middleware) за да може да интегрира различните доставчици  и различни платформи,  да има  интеграция с ERP и CRM системи, да поддържа данните si в различни формати и да интегрира ценовите листи  при клиeнтите си със SAP и Navision ERP системи.

Модел на Marketplace сайт е показан в настоящата видео презентация интегрираща различни модели B2B, B2C, B2G, C2C, B2E.

Източник  HotMonitor

 • 5/5
 • 1 rating
1 ratingX
Very bad! Bad Hmmm Oke Good!
0% 0% 0% 0% 100%
Be Sociable, Share!

Категория: B2B

1 отговор досега ↓

 • 1 Magento B2B eCommerce Marketplace - Презeнтация | Web 2.0 Blog // апр. 11, 2015 at 11:15 am

  […] сайтът прави миграция от класическия B2C към B2B модел.  Възможните бизнес модели са  1) чист агрегатор на […]

  • 0/5
  • 0 ratings
  0 ratingsX
  Very bad! Bad Hmmm Oke Good!
  0% 0% 0% 0% 0%

Оставете коментар

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Comments