Web 2.0 Monitor

Блог за B2B, IoT, Raspberry Pi, Magento, Wordpress и Web 2.0 технологии

Web 2.0 Monitor header image 1

Raspberry Pi 4 Model B Характеристики

юли 3rd, 2019 · 2 коментара

Raspberry Pi 4 Iot
Rasperry Pi 4

Новия модел мини компютър Raspberry Pi 4 излиза със следните по важни технически характеристики според официалния сайт на фондацията,

Ето и по-важните параметри на Raspberry Pi 4:

  • A 1.5GHz quad-core 64-bit ARM Cortex-A72 CPU (~3× performance)
  • 1GB, 2GB, or 4GB of LPDDR4 SDRAM
  • Full-throughput Gigabit Ethernet
  • Dual-band 802.11ac wireless networking
  • Bluetooth 5.0
  • Two USB 3.0 and two USB 2.0 ports
  • Dual monitor support, at resolutions up to 4K
  • VideoCore VI graphics, supporting OpenGL ES 3.x
  • 4Kp60 hardware decode of HEVC video
  • Complete compatibility with earlier Raspberry Pi products

Процесор (CPU)

 1.5GHz 64-bit ARM Cortex-A72 . Четириядрен 64 битов процесор с почти 300% по висока производителност от Pi 3

Захранване (Power)

Модела мигрира от USB micro-B към USB-C захранване. Поддържат се 500mA  4-пиновият конектор Power-over-Ethernet (PoE) остава на същото място, и Pi 4 остава съвместим с PoE HAT.

 Видео

Заменени са HDMI-конектора тип А (пълен размер) с двойка HDMI-конектори тип D (микро).

Нова Raspbian ОС и софтуер

Мини компютъра Raspberry Pi 4, е базиран на радикално променена ОС, базирана на Debian 10 Buster.  Наличието на 4 ГБ памет позволява разработка на  машинно самообучение и интеграция на невронни мрежи ползващи популярните Keras и TensorFlow. Компютъра се интегрира успешно и като хъб на IOT проекти (Python, MicroPython). Pi4 може да се превърне успешно и в клъстер от 2 или 4 машини. Софтуера за клъстеризация е безплатен а цената за 4 процесорна машина със захранващ хъб и рутер е под 200 долара.

Версията Cluster Pi4: 4 CPU – 4 Core – 16 GB излиза на цена около 300 долара което е отлична ценова възможност за подобна производителност. Предлагат се радиатори и вентилатори при повишено натоварване на процесорите.

Заключение:

Ниската цена и отлична прозиводителност както и възможноста за интегриране на невронни мрежи правят Pi 4 отличен за създаване на IoT проекти.

→ 2 коментара Категория: IoT

Raspberry Pi 4 Мини Компютър за IoT и Deep Learning

юли 1st, 2019 · 1 Коментар

Raspberry-Pi-4
Raspberry-Pi-4

Най-новия модел мини компютър  Raspberry Pi 4 е наличен от 24 юни 2019. Той преставлява подобрена версия на популярния Raspberry Pi 3 model B. Процесорът е четириядрен Cortex-A72 с 64-битов чипсет BCM2711, и работи с тактова честота 1,5 GHz.  Увеличението в производителността е почти 275%. Захранва се с напрежение 5V (USB Type-C) и разполага със следните интерфейси:– 2 х HDMI, TV/Audio OUT, Gigabit LAN, dual band Wi-Fi, Bluetooth 5, micro SD, по два USB 3.0 и USB 2.0 порта, 40 GPIO порта, I2C, SPI, UART, I2S.

Памет

Системната памет е LPDDR4, а а възпроизвеждане на видео става в резолюция 4K/60 fps. Цените за Raspberry Pi 4 са 35 долара за версия с 1GB RAM, 45 usd за  2GB и  55 еusd за  4GB RAM.

Популярния мини компютър се интегрира основно в  IoT проекти (интернет на нещата)  базирайки се на програмни езици Python , Micro Python. Увеличената му изчислителна мощност  позволява машинно обучение  и инсталиране на Anaconda и TensorFlow. Ниската цена, отворения код, наличието на литература и многобройни проекти правят Rasp Pi привлекателен за интеграция в разнообразни проекти от типа направи си сам (DIY). Професионалните разработчици на Python също дават отлични оценки на мини компютъра.

Заключение

Raspberry Pi 4 може успешно да се използува като уеб сървър и MQTT сервър. MQTT осигурява безпроблемна комуникация с ESP8266, ESP32, ESP12 както и обмяна на данни изплозвайки LoRaWAN. Способността да се интегрират многобройни протоколи и сървъри на Pi 4 го прави изключително атрактивен. Наличието на 40 GPIO pins позволява интеграция с чипове и сензори. Поддържат се ISP, I2C, I2S и UART.

Инсталирането на ОС Raspbian ( Debian 10 ) посредством Micro SD е изключително бъзрзо и удобно а имиджите са безплатни. Самата инсталация е опростена а библиотелите се обновяват ежедневно. Наличието на Python позволява интеграция на разнообразни неврони самоубучаващи се мрежи и взаимодействие с датчици и сензори непрекъсното захранващи се с данни от околната среда или производствения процес.

Източник: Raspberry Video : YouTube

→ 1 Коментар Категория: B2B · IoT

Технология на Samsung за Гъвкави Дисплеи

май 27th, 2016 · Няма Коментари

Потребителите на умни телефони и таблети ще бъдат очаровани от нова технология за визуализиране на данните посредством сгъваем екран. Samsung работи по създаването на дисплей за смартфон, който трябва да се навива или сгъва. Пускането на пазара на първия смартфон с гъвкав дисплей е планиран за 2017 година.

Модела Galaxy X ще бъде показан в Сан Франциско (5.7“ панел, който се навива на специален метален цилидър с диаметър 10 мм). Видеото демонстрира напредъка на технологията.

Източник slashgear.com

No tags for this post2.

→ Няма коментари Категория: web 2.0

Magento B2B eCommerce Marketplace

април 11th, 2015 · Няма Коментари

B2B MArketplace Longtail
Официалният  сайт на Magento в секцията уебинари предлага великолепна презeнтация на тема B2B eCommerce.  Концепцията Marketplace създава възможност за интегрирането на едно място (marketplace) на много търговци в един сайт (информационен агрегатор на съдържание).

Уеб сайтът прави миграция от класическия B2C към B2B модел.  Възможните бизнес модели са  1) чист агрегатор на съдържанието (собственика на сайта предлага информация) 2) смесен модел при който се предлагат собствени стоки а сайта се разширява по модела на дългата опашка (long tail) с много търговци който доставя стоката. Възможни са и хибридни модели тип консигнация (търговеца доставя стоката до складовете на собственика).

Magento Enterprise предлага миграция към B2B eCommerce Marketplace модел  популярен като концепцията дългата опашка. Приятно гледане.

→ Няма коментари Категория: B2B

Интеграция на Графика amCharts във WordPress

април 7th, 2013 · Няма Коментари

AmCharts е професионален пакет за създаване на професионална интерактивна графика за уеб 2.0 приложения и enterprise 2.0 mashup. AmCarts предлага 3Д графика, Bar, Line и Pie диаграми.

Целта на презентацията е да се покаже как да създадем графика във wordpress блог и  Mashup. Ползвайки WP  като платформа,  лесно се  създава превъзходна графика вмъквайки amCahrts графики  и приложения. Ползата е, че не е необходимо да създавате сайт както и да създавате собствена графика.

Друга причина е лесното създаване и съсредоточаване усилията по създаване на приложение. Самите графики могат да са базирани на външни бази данни  Друго предимство е че можете да визуализирате графиката директно в блога както и в RSS емисията и дори и във FeedBurner

Графиките са отлично документирани, лесни за създаване и може да създадете специализиран блог за представяне на резултати в графичен вид както и да ги вмъквате в отделни  постове,

Иточник: AmChart
Лиценз:  безплатен , комерсиален

→ Няма коментари Категория: web 2.0